Annons


Annons

Godaste lussebullarna med pistage och mandelmassa

Drömhems trädgårdsredaktör Kerstin Holmberg bakade och bjöd på sagolikt goda lussebullar fyllda med pistage och mandelmassa. Nu ska hela redaktionen hem och baka!

Lussebullar och glögg. Uppläggningsfat från Lagerhaus, 99 kr.

Lussebullar och glögg. Uppläggningsfat från Lagerhaus, 99 kr.

Lussebullar med pistage och mandelmassa
(ca 30 st)

150 g smör
2 dl strösocker
1 g saffran
½ salt
50 g jäst
5 dl mjölk
1 ägg
12–13 dl vetemjöl

Fyllning:

1 tsk nystött kardemumma
1 dl hasselnötter
1 dl pistagenötter
1 dl sötmandel
100 g mandelmassa
¾ dl strösocker
75 g rumstempererat smör
¾ grädde
1 ägg till pensling
2 dl hackad mandel att strö över

Annons

1.  Smält smöret, slå i mjölken och låt alltihop bli ca 37°C.
2.  Stöt saffranet, blanda med socker och salt och lös upp det i lite av smör/mjölkblandningen.
3. Smula jästen i en bunke och häll mjölkblandningen över.
4.  Blanda i drygt hälften av mjölet, sedan ägget och efter det resten av mjölet. Var lite snål med mjölet, hellre en deg som är lite kladdig än för mycket mjöl som gör bullarna torra!
5.  Täck bunken och låt degen jäsa i 40 minuter.
6.  Gör fyllningen: Riv mandelmassan. Hacka alla nötter grovt och blanda med mandelmassa, smör, socker, kardemumma och grädde.
7.  Kavla degen till en kaka som är 60×40 cm. Bred på fyllningen och vik kakan dubbel på längden. Skär längden i 2 cm breda remsor och snurra ihop till knutar.
8. Låt bullarna jäsa cirka 30 minuter. Pensla med lätt vispat ägg och strö lite nötströssel över.
9. Baka bullarna i ugn, 250ºC, cirka 10 minuter.

Kerstins lussebullar med pistage och mandelmassa.

Kerstins lussebullar med pistage och mandelmassa.

LÄS OCKSÅ

(14)
(0)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar