Annons


Annons

Hemmagjord ginger ale med ingefära och citron

Gör din egen ginger ale med ingefära och citron. Resultatet blir sött, syrligt, kryddigt - och väldigt gott! Drycken sägs dessutom råda bot på oroliga magar. Här är två goda recept.

Hemmagjord ginger ale med ingefära och citron. Foto: Karoline Jönsson

Hemmagjord ginger ale med ingefära och citron. Foto: Karoline Jönsson

Det första receptet är framtaget av Karoline Jönsson från bloggen Det gröna skafferiet. Lite längre ner hittar du ett annat recept från Meny, där kolsyrakulturen är ersatt med kolsyrat mineralvatten.

Ginger ale

ca 5×3 cm ingefära, riven
1 1/2 dl strösocker
2-3 msk muscavado- eller mörk sirap
1 1/2 dl citronsaft
2 liter vatten
1/2 tsk salt
2 dl kolsyrakultur (recept nedan)

Annons

Gör så här:

Blanda ingefära, socker, sirap och ca 5 dl vatten i en kastrull. Låt koka upp och sjud ca fem minuter. Ta från värmen och tillsätt resterande mängd vatten, låt vätskan bli rumstempererad. Häll över till en glasburk med lufttätt lock, tillsätt citronsaft, salt och kolsyrakultur, rör om och stäng locket. Låt stå i rumstemperatur tills drycken kolsyrats, i 2-5 dagar beroende på hur varmt du har och hur pigg din kolsyrakultur är. Förvara sedan i kylskåp, sila av före servering.

Tips! Drycken är hållbar i flera veckor. Karoline lät sin ginger ale stå i kylskåp en vecka och eftermogna innan hon drack av den.

Kolsyrakultur:

ingefära
strösocker
vatten

Gör så här:

Skala bort merparten av skalet på ingefäran, riv så du har ca 2-3 msk riven ingefära. Lägg i en burk med lika mängd socker (2-3 msk). Tillsätt 5 dl vatten och rör om med en icke-metallisk sked.
Tillsätt 1 msk socker + 1 msk riven ingefära och rör om i blandningen varje dag i ca 5 dagars tid. Sedan bör blandningen ha jäst och bildat bubblor och nu är kulturen färdig att använda till kolsyrning av drycker.

Om du vill hålla kulturen vid liv kan du tillsätta den mängd vatten man avlägsnat från burken och fortsätta mata den med 1 msk socker + 1 msk ingefära var 3-4 dag.

Hemmagjord ginger ale med ingefära och citron. Foto: Shutterstock

Hemmagjord ginger ale med ingefära och citron. Foto: Shutterstock

Ginger ale med mineralvatten

Till drygt 2 liter behövs:

ca 10 cm färsk ingefära i skivor
saft av 2-3 citroner (1 1/2 dl)
1 1/2 dl socker
1 liter kokande vatten
1 liter mineralvatten med kolsyra
krossad is eller isbitar
späda kvistar grön mynta

Gör så här:

Skala och skiva ingefäran. Pressa citronerna och mät saftmängden. Koka upp vattnet. Häll ingefära och socker i botten av en stor värmetålig kanna. Häll på kokande vatten och citronsaft. Rör så att sockret löser sig. Låt stå och dra minst 2 timmar.

Häll vid serveringen på mineralvatten och rejält med krossad is eller isbitar. Garnera med ett par kvistar mynta. Servera direkt.

Tips! Om du vill ha en mindre söt ginger ale kan du minska sockermängden.

Läs även: Gör nyttig shrub med vinäger och bär

Shrub är den nya hälsodrycken! Foto: Shutterstock

Shrub är den nya hälsodrycken! Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

(140)
(11)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar