Annons


Annons

Gör julens godaste konfekt

Dags för adventsfika! Bjud på bananfudge, hallontryffel och konjakskulor. Här är 11 frestelser för sötsugna.

Julgodis

1. Bananfudge
Cirka 30 stycken
50 g skumbananer, cirka 10 st
2 dl finkornigt strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör
150 g vit choklad

1 Klipp skumbananerna i mycket små bitar, blanda dem med smör, socker och vispgrädde i en gryta. Värm på svag värme tills allt är smält. Låt småkoka ytterligare i 10 minuter under omrörning.
2 Rör i chokladen och rör tills massan blir blank. Tag grytan av värmen och rör tills massan blir svalare och ljusare. Häll upp massan i en smord form, 20×30 centimeter. Låt massan stelna, skär därefter i bitar.

Annons

2. Dajmbitar
Cirka 25 stycken
2 msk vetemjöl
1/2 dl florsocker med chokladsmak
2 msk smör
2 msk ljus sirap
Glasyr
50 g choklad

1 Blanda alla ingredienser i en glasskål som tål mikrovågsugn. Ställ skålen i mikrovågsugnen och koka på 600 watt i 1 minut. Ta ut skålen och rör om. Låt det därefter koka på 600 watt i 1 1/2 minut.
2 Häll ut kolasmeten på ett bakplåtspapper och forma den till en tunn, fyrkantig platta. Låt plattan svalna. Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Pensla chokladen på kolasmeten. Skär ut lagom stora bitar.

3. Mintkakor
Cirka 20 stycken
1 äggvita
4 droppar pepparmyntsolja (säljs i specialbutiker och på apoteket)
4 dl florsocker
100 g mörk choklad

1 Vispa äggvitan till skum. Droppa i pepparmyntsoljan. Blanda i florsockret tills massan är fast och smidig. Strö florsocker på bakbordet, häll ut massan och älta den blank. Kavla ut den med brödkavel tills den är 1/2 centimeter tjock. Tryck ut små cirklar, till exempel med ett snapsglas.
2 Smält chokladen över vattenbad eller i mikron på låg effekt. Doppa mintcirklarna i chokladen. Låt dem stelna på en plåt.

4. Knäck
Cirka 35 stycken
1/2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1/2 dl hackade,
skalade mandlar
små pappersformar

1 Ställ pappersformarna på en bricka.  Blanda alla ingredienser utom mand­larna i en glasskål som tål mikrovågsugn. Koka blandningen på 600 watt i 8 minuter.
2 Rör ned de hackade mandlarna. Fördela smeten i pappersformarna.

5. Kolafylld choklad
Cirka 25 stycken
100 g ljus choklad
Kola
1 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 dl finkornigt strösocker
1/2 dl florsocker med
chokladsmak
cirka 25 små folieformar

1 Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Glasera insidan av 25 små folie­formar med chokladen. Blanda alla ingredienser till kolan i en glasskål som tål mikrovågsugn.
2 Koka smeten på 600 watt i 5 minuter. Rör om och låt koka i ytterligare 2–3 minuter. Kyl ned smeten något och fördela den i formarna. Täck med smält choklad.
3 Du kan även tillaga kolan i en kastrull på spisen under omrörning i cirka 30 minuter.

6. Kokosbitar
Cirka 50 stycken
50 g smör
1 dl finkornigt strösocker
2 dl vispgrädde
200 g kokosflingor
Glasyr
200 g ljus choklad
25 g kokosfett

1 Blanda smör, socker och grädde i en kastrull och koka i 5 minuter. Tillsätt kokosflingorna. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och låt stå kallt. Skär ut små bitar.
2 Smält chokladen och kokosfettet över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Doppa kokosbitarna i chokladen och låt dem stelna på ett nytt bakplåtspapper.

7. Hallontryffel
Cirka 40 stycken
250 g mörk choklad
125 g hallon
1/2 dl hallonsaft, koncentrerad
1 dl vispgrädde
3 msk finkornigt strösocker
små pappersformar

1 Finhacka chokladen. Blanda hallon, saft, grädde och socker i en kastrull och låt småkoka i 15 minuter. Sila blandningen och låt den koka ihop utan lock tills 1/2 deciliter vätska återstår. Tillsätt chokladbitarna och rör om tills chokladen har smält.
2 Ta kastrullen från värmen och låt svalna något. Fördela smeten i små pappersformar.

8. Konjakskulor
Cirka 30 stycken
100 g smör
1 1/2 dl vispgrädde
300 g mörk choklad
1 dl florsocker med chokladsmak
3 msk konjak
små pappersformar
Garnering
2 msk florsocker med chokladsmak
3 msk finkornigt strösocker

1 Koka upp grädde och smör i en kastrull. Bryt chokladen i små bitar och blanda ned den. Tillsätt florsocker och rör om tills chokladen har smält. Blanda i konjaken. Låt blandningen vila i kylskåpet över natten.
2 Blanda florsocker och finkornigt strösocker. Forma små kulor av konjakssmeten och rulla dem i sockerblandningen.

9. Mandelchoklad
Cirka 30 stycken
200 g mandlar
3 msk florsocker
200 g mörk choklad
små pappersformar

1 Skala mandlarna och strimla dem. Blanda mandelstrimlorna med florsockret och bred ut blandningen på en plåt täckt med bakplåtspapper.
2 Rosta mandlarna gyllenbruna i  200 graders ugnsvärme.
3 Smält chokladen över vattenbad eller på låg effekt i mikrovågsugn. Blanda i de rostade mandlarna.
4 Fördela blandningen i små klickar i pappersformar. Låt stelna.

10. Gammaldags julmarsipan
1 dl vispgrädde
1/2 dl vetemjöl
50 g mandel
300 g florsocker med valfri smak

Koka upp grädde och mjöl under vispning. Låt svalna. Skålla, skala och finmal mandlarna. Rör ned dem i mjölblandningen. Arbeta in florsocker tills det blir en smidig smet. Använd marsipanen till marsipanfigurer, marsipanlimpor eller till praliner.
Förslag på praliner:
• Ta en halv sats marsipan och smaksätt den med 5 matsked rom. Dela marsipanen i 40 bitar som rullas till kulor. Lägg en halv valnötskärna på varje kula. Doppa kulorna i smält choklad.
• Ta en halv sats marsipan och dela den i 40 bitar. Platta till bitarna, lägg på en liten bit nougat och rulla in den i marsipanen. Doppa bitarna i smält choklad.
• Ta en tredjedels sats marsipan och blanda den med finhackad, torkad frukt. Rulla små kulor som doppas i smält choklad. Garnera med tunna strimlor av apelsinskal.
• Ta en tredjedels sats marsipan. Rulla den till små kulor. Doppa dem i smält choklad. Garnera med kakpynt.
• Ta en tredjedels sats marsipan och tillsätt 3 matskedar likör. Forma marsipanen till trekanter och doppa dem i smält, mörk choklad. Garnera med kakpynt.

11. Kanderade äpplen
8 stycken
8 små, röda äpplen
8 blompinnar i trä
Sockerlag
3 dl strösocker
1 1/2 dl vatten
1 msk glukos (säljs på apotek)

1 Avlägsna skaft och blomfästen från äpplena. Torka av dem noga och stick en blompinne genom varje äpple från blomfästet till skaftet. Smörj ett bakplåtspapper med olja.
2 Blanda alla ingredienser till lagen i en kastrull och låt koka på svag värme tills sockret har löst sig. Höj därefter värmen så att lagen kokar häftigt. Kontrollera om lagen är färdig genom att doppa en pinne i lagen och hålla den under rinnande kallt vatten – lagen är färdig om den stelnar och blir hård.
3 Doppa äpplena i den varma lagen. Snurra äpplena ovanför kastrullen tills all överflödig lag har runnit av. Ställ äpplena på det smorda bakplåtspapperet och låt lagen stelna.

LÄS OCKSÅ

(5)
(1)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar