Annons


Annons

Gelé av röda vinbär – recept

Röda vinbär – syrligt friskt med somrig smak. Ta vara på sommarens härliga bär. Här får du ett härligt recept på vinbärsgelé.

rodavinbar-gele-recept

Vackra röda vinbär. Ett perfekt bär att blanda ut annan bärsaft eller sylt med. Smakkompisar är körsbär, mandel, apelsin och nektarin.

Recept: Röda vinbärsgelé

Ger cirka 1 liter
500 g röda vinbär, gärna knappt mogna (ca 1 liter)
1 dl vatten
1 kg strösocker per liter avrunnen saft (ca 11 dl per avrunnen liter saft)

Gör så här:

Skölj och rensa bären. Koka upp bären med vatten i en gryta. Mosa med till exempel en potatisstöt. Låt stå i cirka 5 minuter. Sila saften genom en silduk eller kökshandduk, låt självrinna i cirka 40 minuter. Mät upp saften i en ren kastrull. Koka saften i 3–4 minuter. Tillsätt sockret, lite i taget, tills det har löst sig. Koka i 5–10 minuter på svag värme tills gelén börjar bli simmig i konsistensen. Gör geléprovet. Häll upp på varma, väl rengjorda burkar. Låt svalna lite. Förslut.Syltasafta-bok-liten

Tips! Gelén går lika bra att göra med vita eller svarta vinbär. Knappt mogna bär ger säkrare en fast gelé. Tillsätt pektin om bären är väl mogna. Frysta vinbärsklasar är perfekta som isbitar i saft och som vackert frostig dekoration.

Recept: Malin Landqvist
Foto: Lina Eriksson, ur boken Safta & sylta, Bonnier fakta

Annons

Läs också: Smarta köksprylen vi inte kan leva utan

LÄS OCKSÅ

(79)
(2)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar