Annons


Annons

Gör egen snaps till jul! Här är 8 goda recept

Citron, kanel, ingefära, saffran eller apelsin... Att krydda sitt egen brännvin är enkelt! Här är 9 recept för dig som vill göra din egen snaps till jul

Recept på snaps till jul

Julen är snart här och många njuter av att ta en nubbe till maten. Givetvis går det bra att köpa den färdigkryddade snapsen på Systembolaget men det är alltid godare (och roligare!) att krydda sitt eget brännvin. Tänk på att vissa recept har smaker som behöver mer tid på sig att bli färdiga!

Annons

När du kryddar dina egna snaps finns det smarta riktlinjer att följa. Här är några:

Färska kryddor: behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
Torkade kryddor: behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
Frysta bär: behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.
Fruktskal: ska vara rengjorda och inte ha det vita skalet med.
Om slutresultatet är för kraftigt: använd snapsen som essens och spä ut det med mer brännvin i en ny flaska.

Och glöm inte – många gör misstaget att kyla snapsen iskall. Gör inte det! När snapsen är så kall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar istället mest sprit. Att låta snapsen stå i ett rejält kallt kylskåp räcker gott och väl.

Recept på snaps till jul:

1. Apelsin och saffran

Förbereds 1 dag innan.

75 cl brännvin

Strimlat skal av 1 citron

Strimlat skal av 1 apelsin

2 paket saffran

Gör så här:

Stoppa saffran och apelsin- och citronskalen i flaskan med brännvin. Låt stå i kylskåpet över natten. Dagen efter silar du spriten genom ett kaffefilter och häller tillbaka spriten i flaskan. Förvara i kylskåp.

2. Snaps med dill och honung

Förbereds 1 dag innan.

70 cl brännvin

2 dillkvistar

1 citron

1 tsk honung

Gör så här:

Skär citronens skal i en lång spiral. Häll brännvin i en fin flaska och tillsätt honung, citronskal och dillkvistar. Servera dagen efter.

3. Citron- och rosmarinsnaps

Förbereds 2 dagar innan.

35 cl brännvin

1 citron

2 rosmarinkvistar

Gör så här:

Skala av det yttersta av citronens skal. Häll brännvin i en flaska eller karaff och lägg ner citronskal ihop med rosmarinkvisten. Förvara i rumstemperatur i ett dygn. Kyl ner snapsen och servera 1-2 dagar senare.

4. Snaps med apelsin och vanilj

Förbereds 2 dagar innan.

50 cl brännvin

1/2 apelsin

1/3 vaniljstång

2 tsk ljus sirap

Gör så här:

Häll brännvinet i en skål och riv skalet från apelsinen i spriten. Pressa ur saften i samma skål.  Skåra och skrapa fröna ur vaniljstången och blanda ner i spriten. Häll i sirap och rör om. Låt stå övertäckt i kylen i 2 dygn innan du silar över snapsen i en flaska.

5. Kanel och saffran

Förbereds 1 vecka innan.

70 cl brännvin

0,5 g saffran

2-3 msk socker

4 kanelstänger

Rivna, avlånga skal från 1/2 apelsin

Gör så här:

Häll socker, kanel och saffran i flaskan med brännvin. Lägg ner apelsinskalen och låt stå i cirka en vecka. Sila därefter snapsen och förvara kallt.

6. Kanel och kryddnejlika

Förbereds 1 vecka innan.

75 cl brännvin

1 kanelstång

5 russin

1 nypa kryddnejlika

1 nypa ingefära

1 pomeransskal

3 hackade mandlar

5 kardemummafrön

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en flaska och låt stå i rumstemperatur i 10 dagar. Skaka flaskan varje dag. Sila bort ingredienserna och servera.

7. Gran- och lingonsnaps

Förbereds 1 vecka innan.

35 cl brännvin

1 dl lingon

0,5 dl russin

1 grankvist (ej ädelgran, den doftar inte lika mycket)

Gör så här:

Blanda samtliga ingredienser i en flaska. Låt stå i kylskåp i 3-4 dagar. Sila sedan bort russin och hälften av lingonen. Låt grankvisten ligga kvar i flaskan under servering.

8. Citron och kanel

Förbereds 2 veckor innan.

1 hel, tvättad citron

1,5 dl strösocker

70 cl konjak (Eau de vie)

1 kanelstång

1 tsk kardemummakärnor

Gör så här:

Skala av citronskalet och hacka det fint. Pressa saften ur citronen. Häll strösockret i en burk och tillsätt citronsaft, skal och konjak. Bryt ner kanelstången i mindre bitar och tillsätt dessa samt kardemummakärnorna. Sätt på ett lock på burken och förvara i rumstemperatur i två veckor. Skaka dagligen! Sila därefter upp snapsen och häll upp i en fin flaska. Om du önskar en rundare smak kan snapsen med fördel stå ytterligare en vecka.

9. Snaps med smak av ingefära

Förbereds cirka 2 veckor innan.

50 gram färsk ingefära

70 cl brännvin

Gör så här:

Skölj och skala ingefäran och skär den i bitar. Lägg i en skål eller burk och häll i cirka 10 cl brännvin. Sätt på locket och låt ingefäran dra i cirka 4-5 dygn. Filtrera och häll över spriten i en flaska. Ställ i kylen. Använd ingefäran till att göra samma procedur med resterande 60 cl brännvin. Låt stå i 4-5 dygn. Häll upp allt brännvin i samma flaska och förvara i kylskåp.

Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

(11)
(2)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar