Annons


Annons

Bjud på en läcker grillmeny!

Servera bubbel med goda tilltugg, örtig fläskfilé och fransk fruktpaj. Alla rätter kan förberedas och läggas på gallret när gästerna kommit. Av Camilla Zarah Lawes Foto John Bendtse

Meny:
• Bubblor med jordgubbar och jordgubbssirap
•  Grillade aubergineskivor med getost, lime och mynta
• Grillad snackpaprika med kryddig fyllning
• Ört- och parmalindad fläskfilé
• Sommarsallad med bär och mandel
• Potatissallad med senapsvinägrett och örter
• Focaccia med rosmarin
• Fransk frukttårta med vaniljmascarpone

Buffe-jordgubbsbubbel

Annons

Jordgubbsbubbel

6 glas
400 g jordgubbar, sköljda
3 msk socker
1 flaska mousserande vin, t ex cava

1 Börja med jordgubbssirapen. Ta undan 6 jordgubbar och lägg dem i frysen. Dela resten och lägg bitarna i en liten kastrull. Tillsätt socker och låt sjuda på svag värme tills de är mosiga. Passera moset genom en sil. Ställ i kylen. Hit går det bra att förbereda.

2 Fördela jordgubbssirapen i 6 glas och häll kallt mousserande vin på. Lägg en isig jordgubbe i varje glas och servera.

Buffe-paprika

God förrätt: grillade aubergineskivor och paprikor.

FÖRRÄTT:
Grillade aubergineskivor med getost & mynta

6 portioner
200 g färsk getost
3 msk finhackad mynta
finrivet skal av 1 ekologisk lime
1 aubergine
lite solrosolja
flingsalt
rosépeppar

1 Rör getost med mynta och limeskal. Smaka av med lite salt.

2 Skär auberginen i centimetertjocka skivor och pensla dem med olja. Grilla dem på varje sida så att de får ett fint grillmönster. Lägg dem på ett fat och strö över lite flingsalt.

3 Lägg en sked getostsröra på varje aubergineskiva. Toppa med rosépeppar före servering.

Grillade snackpaprikor med kryddig fyllning
Paprikorna kan kärnas ur och fyllas med ricottablandningen i förväg samma dag och förvaras i kylskåp tills de ska grillas.

6 portioner
6 röda snackpaprikor
Fyllning
250 g ricotta
2 msk finhackad koriander
¼ finhackad röd chili
2 msk finrivet skal av 1 ekologisk citron
flingsalt
nymalen peppar

1 Skär toppen av snackpaprikorna, men spara de avskurna bitarna. Ta bort alla kärnor med en lång tunn kniv.

2 Rör ihop alla ingredienser till fyllningen. Lägg fyllningen i en fryspåse  och skär ett hål i ena hörnet. Använd plastpåsespritsen och spritsa in fyllningen i paprikorna. Sätt tillbaka paprikatopparna. Vira en smal remsa matfolie runt själva skarven så att inte fyllningen rinner ut.

3 Placera de fyllda paprikorna på grillen och grilla i 2–3 minuter på varje sida. Ta dem av värmen och låt dem svalna något. Ta bort folien och skär dem i grova sneda bitar. Servera!

Buffe-huvudratt

Till huvudrätt blir det parmalindad fläskfilé, sommarsallad med bär och rostade mandlar samt potatissallad med senapsvinägrett.

HUVUDRÄTT:
Parmalindad fläskfilé med örter

6 portioner
2 fläskfiléer à 600–700 g
4 vitlöksklyftor, finhackade
4 stjälkar av rosmarin
4 timjanskvistar
finrivet skal av 1 ekologisk citron
flingsalt och nymalen peppar
solrosolja till stekning
cirka 8 skivor parmaskinka

1 Putsa filéerna fria från senor och fett.

2 Skala vitlöksklyftorna. Plocka rosmarin och timjan. Hacka dem. Blanda kryddhacket, vitlök och citronskal i en skål. Salta och peppra.

3 Stek filéerna runt om i olja. Ta bort dem från värmen och klappa in kryddblandningen i köttet. Linda parmaskinka runt filéerna. Bind om filéerna med steksnöre så att skinkan hålls på plats. Hit kan du förbereda.

4 Grilla filéerna runt om på en het grill i cirka 20 minuter. Tänk på att vända dem så att de blir genomstekta. Låt köttet vila i 10 minuter innan du skär det i skivor.

Buffe-sallad

Sommarsallad med bär & rostade mandlar 

6 portioner
1 isbergssalladshuvud
100 g babyspenat
100 g jordgubbar
50 g hel mandel
olivolja
salt
50 g torkade, hackade aprikoser
½ kruka basilika
250 g hallon

Dressing
1 dl rapsolja
½ dl vit balsamvinäger
2 msk honung
flingsalt
nymalen svartpeppar

1 Bryt isbergssalladen i bitar. Dela jordgubbarna i kvartar.

2 Rosta mandeln i en het stekpanna i lite olja, lyft från värmen och salta. Skär aprikoserna i avlånga bitar och basilika i långa remsor.

3 Varva alla ingredienser i en stor skål. Blanda samman dressingen och ringla över salladen.

Buffe-potatis

Potatissallad med senapsvinägrett & örter 

6 portioner
1 ½ kg små potatisar, kokta och kylda
1 rödlök, finhackad

Senapsvinägrett
4 msk rapsolja
1 msk grovkornig senap
1 msk kapris
4 msk gräslök
1 msk vit balsamvinäger
havssalt och nymalen peppar

1 Skär potatisen i kvartar. Skala och finhacka rödlöken. Lägg allt i en skål.

2 Blanda ingredienserna till dressingen och häll den över potatisen och löken. Blanda om och låt potatissalladen stå och dra tills gästerna kommer.

Vin3Vin2ny

Att dricka till: Gott till huvudrätten

• Allesverloren Shiraz (nr 29002),
99 kr. Mycket fruktig smak med inslag av fat, björnbär, hallon, peppar och choklad.

• Albia Rosé (nr 2248), 89 kr. Torr, bärig smak med inslag av hallon, citrus och örter.

Buffe-foccia

Tips! Baka brödet tidigare på dagen och värm det på grillen i ett par minuter före servering. Brödet kan frysas.

Focaccia med rosmarin

1 stort bröd
30 g jäst
2 ½  dl ljummet vatten, 37°
4 msk grekisk yoghurt
2 msk olja
2 tsk salt
1 tsk socker
450 g vetemjöl
4 msk olja
havssalt
färsk rosmarin

1 Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt yoghurt, olja, salt och socker och rör om väl. Blanda i vetemjölet lite i taget tills du har en smidig deg. Lägg degen på en varm plats och pensla ytan med lite olja. Låt degen jäsa i cirka 1 timme.

2 Arbeta degen ordentligt på ett mjölat bakbord. Kavla ut den till ett stort, platt bröd. Lägg brödet på en bakpappersklädd plåt. Pensla med olja och strö över havssalt och rosmarinkvistar.

3 Grädda brödet i övre delen av ugnen i 225° i 10–12 minuter, tills det är gyllene.

Buffe-paj

Tips! Förbered pajen i god tid. Värm den på grillen strax innan servering.

DESSERT:
Fransk fruktpaj med vaniljmascarpone

8–10 bitar
175 g mjukt smör
175 g vetemjöl
120 g rörsocker
frön från ½ vaniljstång
1 ½ dl havregryn

Fyllning
3 ägg
2 ½ dl gräddfil
75 g socker
100 g marsipan, skuren i tärningar
4 nektariner, tunt skivade
125 g hallon
100 g blåbär
50 g mandelspån

Mascarponekräm
250 g mascarpone
1–2 msk florsocker
frön från ½ vaniljstång
finrivet skal av ½ ekologisk citron

1 Knåda ihop ingredienserna till pajskalet. Tryck ut degen i en smord form med löstagbar botten, ø ca 24 cm.

2 Rör ihop 3 ägg, 2 ½ dl gräddfil och 75 g socker med en gaffel. Fördela smeten i pajskalet.  Ställ svalt.

3 Fördela nektarinskivor och bären över kakan. Strö över mandelspån. Grädda kakan mitt i ugnen i 175° i 30 min.

4 Blanda samman ingredienserna till krämen. Servera pajen ljummen med mascarponekräm till.

Vin1

Att dricka: Gott till desserten
Moscato d’Asti Ferdinando Principiano (nr 74634), 5,5 %, 130 kr. Söt, pärlande, blommig smak med inslag av päron, fläder, honung och citrus.

LÄS OCKSÅ

(64)
(5)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar