Annons


Annons

Baka sju klassiska kakor

Bjud in till kaffekalas med spröda och goda kakor! Här får du receptet på sju favoriter med smak av mandel, choklad och vanilj.

Baka sju sorters kakor.

Baka sju sorters kakor.

På vissa kalas skulle det serveras sju sorters kakor. Men antalet varierade mellan olika delar i landet. Här ingick också sockerkaka och vetebröd. Plus tårta som alltid skulle ätas sist. Kakorna från toppen: finska pinnar, chokladrutor med nötter, drömmar, nöttoppar, syltkakor, havrekakor och Brysselkex.

Annons

Finska pinnar
Cirka 50 stycken

4 bittermandlar (kan uteslutas)
½ dl strösocker
200 g smör, rumsvarmt
4 ½ dl vetemjöl

Pensling & garnering
1 äggvita
ca ¾ dl sötmandel, hackad
ca ¾ dl pärlsocker

1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv bittermandeln fint.
2. Blanda ihop mandel, socker, smör och mjöl till en deg. Tillsätt den sista decilitern mjöl, lite i taget. Låt degen vila i kylen i ca 30 min.
3. Rulla ut degen till fingertjocka längder. Skär dem i 4–5 cm långa bitar.
4. Pensla bitarna med äggvita och doppa dem i en blandning av mandel och pärlsocker. Lägg kakbitarna på en plåt med bakplåtspapper.
5. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på ett galler.

Drömmar
Cirka 20 stycken
50 g smör, rumsvarmt
½ dl rapsolja
1 ½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
½ tsk hjorthornssalt
2 ½ dl vetemjöl

1. Sätt ugnen på 150 grader. Vispa smör, olja, strö- och vaniljsocker pösigt med en elvisp.
2. Blanda hjorthornssalt och mjöl och rör ner det i smörblandningen. Blanda snabbt ihop allt till en deg.
3. Rulla ca 20 bollar av degen och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 20 min. Låt dem svalna på plåten.

Brysselkex
Cirka 50 stycken
Deg
200 g smör, rumsvarmt
1 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
5 dl vetemjöl

Garnering
1 dl strösocker
några droppar röd hushållsfärg

1. Sätt ugnen på 175 grader. Börja med garneringen: Blanda socker och hushållsfärg i en plastpåse så att sockret färgas svagt rosa. Sprid ut sockret på en skärbräda av plast.
2. Deg: Blanda snabbt ihop ingredienserna till en smidig deg.
3. Forma degen till två rullar, 3–4 cm i diameter.
4. Garnering: Rulla deglängderna i det färgade sockret och låt dem ligga i kylen en stund.
5. Skär degrullarna i skivor, ca 4–5 mm och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.
6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 10 min. Gräddar du kakorna för länge kan sockret på kanterna bli brunt.

Nöttoppar
Cirka 24 stycken
180 g hasselnötter
50 g smör
1 ägg
1 dl strösocker

Garnering
ca 24 hasselnötter

1. Sätt ugnen på 175 grader. Mal nötterna och smält smöret.
2. Rör ihop ägg och socker. Blanda i nötterna och smöret.
3. Klicka ut toppar av smeten på en plåt med bakplåtspapper. Tryck ner en hasselnöt mitt i varje kaka. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 12 min.

Havrekakor
Cirka 24 stycken

3 dl mjöl
4,5 dl havregryn
1,5 dl socker
250 g smör

1. Sätt ugnen på 175°. Blanda ihop alla ingredienser och arbeta ihop till en deg. Forma degen till en rulle. Skär rullen i 1 cm tjocka bitar och platta till dem med en gaffel.
2. Lägg kakorna på plåt och grädda i cirka 15 minuter.

Chokladrutor med nötter
30 stycken
1 1⁄2 dl hasselnötter
100 g rumsvarmt Arla® Svenskt Smör
1 1⁄2 dl strösocker
1 ägg
1 1⁄2 dl vetemjöl
1⁄2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1⁄2 dl kakao

1. Sätt ugnen på 200°. Hacka nötterna.
2. Rör smör och socker poröst i en skål. Tillsätt ägget.
3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Rör ner blandningen i smeten.
4. Bred ut smeten till en kaka, ca 25×30 cm stor, på en plåt med bakplåtspapper. Strö över nötterna.
5 Grädda mitt i ugnen 10–12 min. Skär kakan i rutor eller trekanter innan den kallnat.

Syltkakor
Cirka 50 stycken
200 g smör
1 tsk vaniljsocker
1 dl strösocker
4 1⁄2 dl vetemjöl

Fyllning:
2 dl hallonsylt

1. Arbeta ihop ingredienserna till degen i en matberedare eller på arbetsbänk. Platta ut degen, lägg den i en plastpåse och låt vila i kyl minst 30 min.
2. Sätt ugnen på 175° och rulla små bollar av degen och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Gör en grop i varje kaka och lägg en tesked sylt i gropen.
3. Grädda i mitten av ugnen ca 10 min.

LÄS OCKSÅ

(74)
(1)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar