Annons


Annons

7 sorters ätbart ogräs – med bilder

Ogräs är inte bara av ondo! Det finns massor av ätbart ogräs som du till exempel kan använda i sallad, paj eller soppa. Här är sju vanliga sorter med tydliga bilder.

Gör en god sallad på ogräs! Foto: Thomas Carlgren

Gör en god sallad på ogräs! Foto: Thomas Carlgren

När är det dags att plocka?

Det varierar beroende på var i Sverige du bor och hur vintern varit. I april börjar normalt
nässlor, kirskål, vårlök och violer dyka upp. I maj är det högsäsong för vilda delikatesser. Bladen smakar bäst före midsommar. Förläng säsongen genom att slå av växterna så att de får nya skott. På det viset kan du plocka fräscha blad hela sommaren.

Annons

Läs även: Ät upp ogräset! 4 goda recept

1. Kirskål

Ta späda blad innan växten går i blom. Ät i sallad, paj eller soppa.

Kirskål. Foto: Thomas Carlgren

Kirskål. Foto: Thomas Carlgren

2. Nässla

En av de mest näringsrika växter som finns.  Gott i soppa och som pesto.

Nässla. Foto: Thomas Carlgren

Nässla. Foto: Thomas Carlgren

3. Maskros

Ät bladen som sallad, knopparna som kapris och gör vin av blommorna.

Maskros. Foto: Thomas Carlgren

Maskros. Foto: Thomas Carlgren

4. Rölleka

Lägg färska blad i salladen. Brygg te av torkade eller färska blommor och blad.

Rölleka. Foto: Foto: Thomas Carlgren

Rölleka. Foto: Foto: Thomas Carlgren

5. Löktrav

Smakar lök och pepparrot. Fröna kan användas som peppar.

Löktrav. Foto: Foto: Thomas Carlgren

Löktrav. Foto: Foto: Thomas Carlgren

6. Målla

Näringsrik och går utmärkt att äta om man lagar den som spenat.

Målla. Foto: Foto: Thomas Carlgren

Målla. Foto: Foto: Thomas Carlgren

7. Spansk körvel

Har en underbar anissmak. Gott till efterrätter och bakverk.

Spansk körvel. Foto: Foto: Thomas Carlgren

Spansk körvel. Foto: Foto: Thomas Carlgren

LÄS OCKSÅ

(40)
(4)

Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar