Annons


Annons

3 härliga recept med rabarber

Den syrliga rabarbern är supergod i mat. Koka den till chutney, pickla den eller låt den smaksätta en potatissallad. Här är tre härliga recept.

Har du testat att pickla rabarber? Foto: Shutterstock

Har du testat att pickla rabarber? Foto: Shutterstock

Picklade rabarber

Du behöver:

100 g rabarber
0,5 dl ättikssprit, 12 %
1 dl strösocker
1,5 dl vatten

Gör så här:

1. Skär rabarbern i ganaska tunna skivor. Tidigt på säsongen, när rabarberna är späd, kan du också skära strimlor på längden, gärna med hjälp av en potatisskalare eller osthyvel.
2. Koka upp ättikssprit, socker och vatten och låt sjuda tills sockret har lösts upp.
3. Lägg ner rabarbern, lägg på locket och dra kastrullen åt sidan. Låt stå tills vätskan har svalnat.

Potatissallad med rabarber

4 personer

Annons

Du behöver:

800 g kokt, kall, skalad potatis
1 rabarberstjälk
1 liten knippa vårlök
1 burk cornichons (à ca 130 g)

Dressing:

1 1/2 dl olivolja
1 dl dill + till garnering
3 msk kapris
1/2 dl vitvinsvinäger
2 msk dijonsenap
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar

Gör så här:

1. Skär potatisen i bitar. Skala rabarbern och strimla den. Lägg den hastigt i kokande vatten och låt rinna av. Finhacka vårlöken och skär cornichongerna längs med på mitten.
2. Blanda potatis, rabarber, vårlök och cornichonger i en stor bunke.

Dressing:

1. Lägg olivolja, dill, kapris, vitvinsvinäger och dijonsenap i en mixer och kör till en jämn smet. Smaka av med salt och peppar.
2. Vänd ner dressingen i potatisblandningen och låt stå och dra någon timme. Garnera med dill före servering.

Rabarberchutney

7,5 dl

Du behöver:

400 gram rabarber
2 st rödlökar
1 msk ättika 24%
0.5 dl vatten
3.5 dl socker
1 tsk ingefära
1 msk curry
1 st chili
8 st torkade aprikoser
1.5 tsk salt
1.5 tsk peppar

Gör så här:

1. Skär rabarbern i små bitar och hacka löken fint. Koka rabarber, lök, ättika och vatten i ca 10 minuter.
2. Hacka chilin och riv ingefäran om den är färsk. Lägg i övriga ingredienser i grytan och låt allt koka i 30 minuter. Glöm inte att röra under tiden.
3. Låt det svalna innan servering. Förvara i kylen.

Läs även: 8 tips för att lyckas med rabarber

Gör en god rabarberchutney! Foto: Shutterstock

Gör en god rabarberchutney! Foto: Shutterstock

LÄS OCKSÅ

(160)
(4)


Annons

SENASTE FRÅN DRÖMHEM & TRÄDGÅRD
Annons

Laddar